Valsøya

Valsøya har idag egen båthavn, restaurant og bar, campingplass, musikkfestival, og det nyeste tilskuddet: klatreparken Høyt og lavt. Øya ligger i Halsa kommune, langs veien mellom Trondheim og Kristiansund. Til tross for at Valsøya er kommunens største øy, var den en avsidesliggende plass til et godt stykke inn på åttitallet. I dag yrer området av gjennomreisende og turister. Det er en sterk kontrast til hvordan livet var på Valsøya før i tiden. Med kun fire gårder som hovedsakelig drev med melkeproduksjon var det lite servicefunksjoner i bygda. Barna som vokste opp på Valsøya hadde for eksempel ingen nærskole; de måtte skysses med skolebåt inn til Halsa. Valsøya fikk fastlandsforbindelse på åttitallet, og har siden blitt et stadig viktigere bindeledd mellom deler av Nordmøre og Trøndelag.

Lokalbefolkningen har vært rause og dyktige til å ta i bruk lokale ressurser, og de har hentet frem tradisjoner på en slik måte at turistene nesten ikke vil hjem igjen. Livlige Valsøya har blitt et sted folk reiser til for å oppleve noe morsomt, historisk og annerledes, og samtidig være i rolig og landlige omgivelser med tid til å reflektere over alt det gode i livet.

Restauranten Saltrøfjøset er opprinnelig et fjøs fra 1760, men har fungert som et samlende og velduftende restaurantlokale siden 1999. Det er fremdeles mye bondesjel intakt i veggene, og dem som jobber her vil kunne fortelle deg om det som en gang var arbeidsplassen til en lokal melkebonde. Her kokkeleres det hovedsakelig tradisjonsmat fra den rike norske matkulturen. Menyen er tilpasset sesongene, og utviklet med hjerte for minneverdige smaksopplevelser i uvanlige omgivelser.
 

Mange tilbud for overnattende gjester

Om du kommer med bil, sykkel, buss eller båt (øya har egen gjestebrygge) er det greit å vite at man kan få en oppredd seng når natta siger på. Valsøya har egen campingplass med lekeplass, grillplass og egen badestrand. Det er også mulig å leie et pod-hus (knøttliten hytte – ser ut som et telt bygget i tre), leilighet, feriehus eller hva med stabburet Jordmorstua?

  • Klatreparken Høyt og Lavt åpnet i 2018 og er et tilbud til både barn og voksne. Kjempegøy til barnebursdager, men minst like bra som gruppeaktivitet for bedrifter! Parken har utfordringer på alle nivåer – enten du har litt høydeskrekk, eller om du elsker å kjenne på adrenalinrush. Et hett tips: Test zip line!
  • Hestholmen Retrofestival - På Hestholmen i Valsøyfjorden arrangeres det en årlig sensommer-happening som skaper deilig festivalfølelse ved hjelp av lokale band, internasjonale stjerner, allsang, mat og familievennlige dagtidsaktiviteter. Det ligger en herlig retrostemning over arrangementet. Musikken hentes fra både 60-tallet og 90-tallet, og treffer et bredt publikum. Festivalen startet som en litt forvokst fest med lokale band i 2013, og har bare blitt større og større. I de senere årene har artister som Smokie, Katrina & The Waves, Gluntan og Slade opptrådt.

 

Når en oppsumerer, så er jo Valsøya et inspirerende sted å besøke – og et levende eksempel på at man kan være stor selv om man er liten.