Kristiansund

Kristiansund er kompakt og intenst, og kan gi deg alt fra kaffebar og sushi til dyp skog, glatte svaberg og fersk fisk rett fra båten.

Småbyen på Nordmøre ligger vakkert til ved Norskehavet og byr på et rikt kulturliv, en pittoresk havn og utømmelige opplevelsesmuligheter både i og rundt byen. Kristiansund er et godt utgangspunkt for turer til de omkringliggende øyene og Atlanterhavsveien, men det er mye å se i selve byen også.

Fiske- og rekebåter legger til ved kaia midt i sentrum og Hurtigruta tuter middagen inn hver dag klokken 17.

En hel liten by, helt ute i havet

En mer maritim by skal du lete lenge etter. Her er bylufta ren, salt og stadig i bevegelse. Måkeskrik står for lydsporet, og den viktigste fargen er blått – Blått for havet og himmelen (og Kristiansund Fotballklubb KBK).

Byen består av øyene Innlandet, Kirklandet, Goma, Nordlandet og Frei, som alle er knyttet sammen av broer. Hver øy er sin egen bydel. I tillegg til lokalbussen har de kollektivbåten Sundbåten som stadig putrer frem og tilbake over havna med passasjerer – noen den har gjort siden 1876.

Frem til 1992 var forresten båt den eneste fremkomstmåten ut til Kristiansund fra fastlandet. Så åpnet Krifast-sambandet med det som den gangen var verdens lengste undersjøiske tunnel. Tunnelen knytter Kristiansund mot Gjemnes kommune, og er en del av kjøreruten i retning Molde/Åndalsnes eller Oppdal/Trondheim.

Klippfisk og skipsbygging

Som gammel skipsreder- og fiskerby med klippfiskproduksjon som en spesialitet ligger det mye historie rundt omkring i byen. Vi anbefaler et spesielt besøk til Vågen med småbåthavna og skipsverftmuseet Mellemværftet, hvor du kan vandre omkring i et autentisk, levende verft.

Det er også mye spennende å se på Innlandet, med sine historiske brygger og den smått berømte restauranten Dødeladen.

På 1800-tallet eksporterte Kristiansund store mengder klippfisk. Fisken ble gjerne kjøpt av portugisere og spanjoler som hentet fisken med skip. På grunn av den tette kontakten med spanjoler og portugisere er dagens «nasjonalrett» i Kristiansund bacalao – en opprinnelig spansk tomatisert klippfiskgryte. Ballastjorda fra de utenlandske skipene ble dessuten brukt til kirkegården i sentrum, hvor det vokste frem vakre eksotiske planter.

Gjenreisningsbyen

Under andre verdenskrig ble Kristiansund sentrum bombet sønder og sammen. En hel generasjon byfolk vokste opp i brakker mens man bygget opp igjen byen.

Bystrukturen og arkitekturen i dagens Kristiansund er av spesiell verdi: Store deler av sentrum representerer den best bevarte etterkrigsarkitekturen i Norge, og byen har norsk status som et av det 20. århundrets mest verneverdige kulturmiljøer.

Oljebyen Kristiansund

Dagens Kristiansund er tett knyttet til olje- og gassvirksomheten i Norskehavet. Mange av innbyggerne er involvert i næringen, eksempelvis som ingeniører, serviceleverandører, logistikkeksperter eller helsepersonell. Jevnlig går det helikoptre fra Kristiansund ut til oljeplattformene, og når det stormer på havet fylles havna i Kristiansund med supplyfartøy som trenger ly.

Fun fact: Setter du deg på Bryggekanten Brasseri ved havna på en litt vindfull dag og kjøper deg noe godt å spise, kan du risikere å få en kjempebåt nesten inn på tallerkenen. Restaurantlokalet er bygget slik at det ligger litt ut i havnebassenget, slik at båtene som legger til kommer meget nært vinduene. Noen synes det er forstyrrende, andre synes det er ganske så rått!

Festivaler og byliv

Kristiansund er en innholdsrik by med masse livsglede – og ikke minst matglede. Kommer du ved middagstid finner du lett en plass som kan servere deg rykende fersk klippfisk eller en «fishan» (fish & chips).

Treffer du på riktig uke kan du få den servert med live opera, jazz, orgelmusikk eller trønderrock. Kristiansund er nemlig proppfull av festivaler, dans, fest og moro. De største festivalene er Operafestukene i februar, Tahitifestivalen i juni, Skjærvafest i juli, Byfesten i august og Kristiansund Kirke Kunst Kulturfestival i september.

Søndagstur hver dag

Kristiansunderne er gode på fest og moro. Men her bor også en svært sporty befolkning som legger sin stolthet i å bestige alle fjelltoppene i området – den ene mer spektakulær enn den andre.  

Du kan også legge ambisjonsnivået litt lavere og la turen komme til deg. Siden Kristiansund er liten og tett, ligger turområdene ekstremt nært.

Få gjerne med deg det imponerende anlegget Vanndamman og Kringsjå som sløyfer seg fra bystrøk gjennom skogen, opp i høyden og helt ut til havgapet. I parklignende omgivelser kan du møte duer, ender og påfugler, spise hjemmebakst fra en lokal kafé, nikke og smile til forbipasserende hundeeiere og joggere, eller legge inn en god trimøkt selv. Området ligger cirka 6 minutters gange fra sentrum.

Andre steder som er verdt et besøk er Bautaen på Innlandet eller Bjørnehaugen på Nordlandet (for god utsikt over byen), Kvalvik fort på Frei (for spennende krigshistorie og lavterskel skogstur) og Skjærva (badestrand).

 

Ha et fint opphold i Kristiansund.