Hallarøya

Smøla i seg selv er magisk. Og Hallarøya – intet mindre. Øya er fredfull og vakker der den ligger, omgitt av små holmer og skjær. Her blir du inspirert til å tenke nye tanker.

Næringsteft i generasjoner

Som tidligere fiskevær bærer Hallarøya en felles historie med andre øyer i området. Strukturene fra den gang øya var bebodd, forteller om et beinhardt hverdagsliv hvor det meste ble styrt av havet, sesongene og været. Mange familier bidro i arbeidet med fiskemottak, salting og tørking av klippfisk.

Da øya fikk tilkoblet strøm på 1950-tallet satte det fart i utviklingen, og nye næringer tok form.

Hallarøya var nemlig ikke bare et fiskevær. Her har det vært både hermetikkfabrikk, trankokeri, fjøsdrift og eget postkontor. Pioneren Lars Taknes startet i tillegg et brønnbåtrederi på Hallarøya i 1924. Slekta hans fortsatte å drive forretningene videre, og en av hans etterkommere er væreier den dag i dag.

Fun fact: På sommeren rodde man kyr ut på de små holmene rundt Hallarøya, som sommerbeite. Kan du se det for deg?

Ferieparadis

Fraflyttingen fra Hallarøya skjedde igjennom hele 1960- og 1970-tallet. Det er med andre ord lenge siden det bodde noen her ute, men familiene har beholdt husene som ferieboliger.

Når været er pent og folk har fri, kan man derfor oppleve Hallarøya som det nydeligste ferieparadis hvor familier kommer ut i båt for å slappe av og ha kvalitetstid med sine nære og kjære.

På en fin sommerdag kan man til og med bade fra en usjenert sandstrand med en fenomenal utsikt utover havet.

En gjesfri øy

Allerede på 1600-tallet tror man at væreierne på Hallarøya tok imot fiskere fra området og ga dem losji. Det må ha vært godt å få leie seg hus her ute, for været utenfor kunne virkelig være brutalt.

Som besøkende på dagens Hallarøya er det rart å forestille seg det store aktivitetsnivået som faktisk var her ute. Øya som møter deg i dag er langt mer fredfull. Et fantastisk sted å samles for ledersamlinger, strategisamlinger eller jubileer, og ikke minst et ypperlig utgangspunkt for turer i kajakk eller båt.

 

Med rolige omgivelser og blå horisont er øya som skapt for å sette i gang kreativiteten – eller hjelpe deg til å koble godt av. God tur, og kos deg.