Håholmen

Ram kysthistorie og fantastiske omgivelser – verneverdige Håholmen er et egenartet lite samfunn på et av Norskekystens mest værharde strekninger.

Om det frister med nydelig sjømat, adrenalinfremkallende havrafting eller nærkontakt med et vakkert restaurert kystsamfunn: Håholmen brenner seg fast i hjertet.

Fiskeværet Håholmen var i sin tid et aktivt samfunn basert på fiske, handel og sjøtransport. Med sin egen verden sentrert rundt 30 originale bygninger, mange fra 1700- og 1800-tallet, er den en holme med rike tradisjoner og fortellinger som venter på å bli oppdaget.

Her er det nesten uvirkelig å vandre rundt. Beskyttet av den naturlige havna som skjermer godt for de verste stormene er det bare å ta inn opplevelsen av å befinne seg på en 50 mål stor øy med storhavet rett utenfor. 

Prøv å forestille deg livet her ute for 200 år siden. Sjømenn og fiskere møttes her, byttet varer, tjenester og historier. Skrøner og fliring var det sikkert plenty av, men det var ikke et enkelt liv.

I dag reiser gjerne lokalbefolkningen ut hit for å feire spesielle hendelser – eksempelvis konfirmasjoner og jubileer. Vi forbinder en reise ut til Håholmen med godt selskap, velsmakende mat og magiske naturopplevelser. Eller som man også kan si det: Livskvalitet.

 

Verneverdig

I samråd med riksantikvaren har holmen fått tilført ny energi lenge etter at de gamle sjømennene har sluttet å sette sitt preg på stedet. Etter at Håholmen ble erklært verneverdig har man varsomt og respektfullt restaurert hele øya, slik at den i dag fremstår som en godt ivaretatt perle. Samtidig er ikke dette et statisk museum – heller et brukssted. For som man sier: Bruk er noen ganger den beste formen for bevaring. Gjennom de siste 30 årene har dyktige og engasjerte mennesker bidratt til å gjøre Håholmen til en destinasjon av de sjeldne. Helt klart vel bevart!
 

Et sted å hente energi

Dagens Håholmen er et etterspurt kurs- og møtested for mennesker verden over. Den spesielle stemningen gjør at man blir glad til sinns, puster med magen og slapper godt av. Samtidig kan man fint legge opp et døgn med full guffe og høy puls.

Håholmen er nemlig et ypperlig utgangspunkt for havrafting, skjærgårdssafari eller båtturer til Grip og Averøy. Men det er også en plass hvor man kan samles for å hente ny energi og inspirasjon i all stillhet.

Det er fullt mulig å bli værende her ute. Stedet har alt du trenger. Siden tampen av 1980-tallet har man kunnet spise et bedre måltid ved Håholmens egne velrenommerte restaurant og ta et glass i godt lag på den sjarmerende kroa. Håholmen har også eget hotell.

 

Om du skal overnatte eller bare er innom på snarvisitt: Håholmen innfrir. Det er bare å glede seg.