Grip

12 kilometer i luftlinje utenfor Kristiansund ligger fiskeværet Grip. En perle i Norskehavet med sin trygge, vakre havn og samtidig en historie full av blodslit og ram overlevelsesevne. 

Uansett hvilket forhold du har til værharde, nordvestlandske øyer: Når du kommer ut til Grip blir det enklere å forestille seg et liv hvor havet og vinden bestemmer. Selve øya er liten nok til at du rekker en god rundtur på en halvtime. Samtidig kan man fint tilbringe hele dager her ute. Glem mobilen og bare opplev stedet.

Tilkomst på Grip

Det er bare én vei til Grip, og det er sjøveien. Noen av huseierne her ute har egen båt, men det er heller ikke uvanlig å se noen av dem på rutebåten med sekker og bæreposer fulle av dagligvarer og andre nødvendigheter. Øya er hundre prosent butikkfri med unntak av sesongbasert kafédrift.

Som turist møtes du av et lite og oversiktlig bryggeområde. Her er det ikke isbar, men godt brukte fiskegarn som møter deg. Snus inn den salte luften og gå i land. Det er fint å vandre her ute på smale idylliske smågater, uten et eneste motorisert kjøretøy.

Fra hverdagsslit til ferieparadis

De siste innbyggerne på Grip flyttet inn på fastlandet i 1974. I dag eies husene av etterkommerne til dem som engang levde livet sitt der ute.

På sommerstid er det bittelille boligstrøket som et ferieparadis fra en svunnen tid. De lave trehusene står tett i tett for å beskyttes mot stormkastene. I inngangspartiene blomstrer rosebuskene, og fra små hageflekker kjenner du kanskje duften av grillmat.

På mer utfordrende dager piskes saltvannet langt opp på land og du kan glemme å ordne deg på håret. Antagelig er dette en sterkt medvirkende årsak til at øya aldri har hatt egen frisørsalong.

Severdigheter på Grip

Et besøk i Grip stavkirke fra 1470 er obligatorisk. Det er vrient å full ut forestille seg hvordan man klarte å dugnadsfinansiere og bygge en komplett stavkirke såpass langt ute i havet.

Her er det kveldsmørkt døgnet rundt og såpass trangt mellom benkeradene at alle må ha vært nødt til å gå inn og ut i én eneste lang kø. Kirken har en egenartet stemning som sitter lenge i kroppen – det er respektinngytende, usannsynlig og dønn ekte.

Grip fyr er Norges nest høyeste fyrtårn og ligger på et skjær to kilometer fra Grip. Til helt inn på 1900-tallet var fyret innredet og holdt tre-fire personer i jobb. Betjeningen fikk mat og post tilsendt fra Grip med båt annenhver uke, og det var kort sagt det eneste underholdningstilbudet de hadde. Fyret ble automatisert i 1977. Arbeidsfolket kunne dra inn til sivilisasjonen og hele Grip ble et vernet kulturminne og inspirasjonssted for eventyrere.

 

I likhet med Bjørnsund gir lyset fra Grip fyr et stille tegn om at en seiler i en sikker farled og på vei mot en trygg havn