Edøya

Vikingøya Edøya på Smøla byr på spennende historier i et eventyrlignende landskap.

Grønn og vakker ligger Edøy som en oase i havet. Den lille øya med den store historien tilhører Smøla kommune og er anløp for hurtigbåten mellom Trondheim og Kristiansund. Besøk den for en real dose kulturhistorie, eller rett og slett for å oppleve atmosfæren.

Historisk sus

I en presentasjon av Edøya på Smøla kommer man ikke utenom vikingtiden. Hvis man kommer til Edøya fra Kristiansund, er gamle Edøy kirke noe av det første man legger merke til. Den ligger stolt på en liten bakketopp og bærer med seg en over 800 år lang historie.

Den vakre steinkirken ble bygget rundt år 1190 – bare måneder etter at vikingkongen Skule Bårdsson ble født. Kirken har overlevd lynnedslag, branner og bombing. I 2002 ble den fredet, og nå utgjør den blant annet en høyt elsket del av kulissene til det populære Gurispelet.

Gurispelet

For Edøy har virkelig dyrket sin historie – og ikke minst tilført nye elementer underveis. Etter at kommunen bygget et utendørs amfi ved vannkanten har kulturlivet blomstret opp mer enn noensinne. Edøy har blant annet sitt eget spel.

Spelet Fru Guri av Edøy baserer seg på tekst av den lokale forfatteren Peggy Kristine Kruse og har gjennom mange år nærmest opparbeidet seg kultstatus. Handlingen er lagt til 1190 og tar for seg den fiktive historien om fru Guri – en av de få norske kvinnelige hovedrolleinnehaverne i et utespel.

Gurispelet fremføres hver sommer til et stadig økende publikumstall. Rolleinnehaverne har vært bl.a. Hildegunn Eggen (kjent fra spelet på Stiklestad) og Line Verndal (kjent fra NRKs Himmelblå).  

Moderne arkitektur og kulturformidling

I tilknytning til amfiet ligger Gurisenteret, tegnet av arkitektselskapet Askim/Lantto Arkitekter og oppført i 2009.  Bygget er plassert nesten helt inne på kaiområdet hvor hurtigbåten legger til. Men det ruver ikke: Tvert imot legger det seg pent og rolig i terrenget. Man kunne jo ikke la det moderne kulturbygget overskygge kirkens tidløse skjønnhet og autoritet.

Med en eventyrlig utsikt mot fjord og fjell, og altså kirken i kulissene, er dette stedet en helt unik arena ikke bare for teater, men også for levende musikk, kulturhistoriske utstillinger, formidling av havbruksvitenskap og mye mer.

Senteret har kafé med innendørs og utendørs servering og fasiliteter til å ta imot større og mindre grupper.

Vikingfunn på Edøy

Edøy er ikke bare et nydelig sted å bruke en fridag på. Det har også vært et interessant funnsted for arkeologer. Her har man avdekket flere vikinggraver og verdifulle historiske gjenstander.

Kulisteinen regnes i museumsverden som «Norges dåpsattest» fordi dette er den eldste inskripsjonen hvor navnet Norge nevnes. Steinen ble funnet på Edøya.

I nyere tid har man funnet en steinformasjon som skal symbolisere det norrøne treet Yggdrasil. Steinformasjonen ligner på en stjerne og har fått navnet Edøystjerna.

 

Kanskje gjør du dine egne funn når du kommer hit på besøk. Om det er den flotte utsikten, den gripende historien eller de rause kulturopplevelsene tror vi at du vil finne noe som gjør turen minneverdig for akkurat deg.