Bjørnsund

Bjørnsund er et fraflyttet fiskevær og en øygruppe i Fræna i Romsdal. -"Å komme ut hit føles som å gå 40 år tilbake i tid", uttrykte en begeistret besøkende turist. Det er en god oppsummering.

En egen liten verden

Bjørnsund består av øyene Hammarøya, Nordre og Søndre Bjørnsund. En gang i tiden var dette et stort fiskevær med opp mot tusen fastboende.

Småbypreget var på plass med de smale gatene og velstelte bolighus på rekke og rad, i kontrast til den krevende og risikofylte fiskerinæringen som utgjorde levebrødet til familiene som bodde her.

På den ene siden ser man inn mot fastlandet og de vakre Romdsdalsalpene. På den andre siden, rett ut i storhavet. Det var et hardt liv her ute, men også givende og trygt på sitt eget vis. Et tett miljø hvor man passet på hverandre.

Fraflyttingen

Omtrent da Norge vedtok obligatorisk 7-årig folkeskole måtte innbyggerne på Bjørnsund kaste inn håndkleet. Dette ble for tungvint å transportere barna til og fra skolen på fastlandet hver dag, og man hadde ikke ressursene til å etablere et tilstrekkelig tilbud der ute.

Så til tross for at de hadde både lokal kirke og et lokalt skoletilbud ble det lille samfunnet rett og slett for lite.

De siste fastboende forlot Bjørnsund i 1971.

Ferieplassen Bjørnsund

Helt siden midten av 1970-tallet har skoleelever kommet til leirskolen på Bjørnsund. Her får de kunnskap om garnfiske, krabbeteiner og roing – livsnødvendig kompetanse i fortidens Bjørnsund, verdifull kulturarv i dag.

Men det er ikke bare skolene som ser verdien i stedet. Med sitt perfekt ivaretatte miljø er Bjørnsund i dag en populær ferieplass.

Turistene kommer for å nyte den maritime stemningen og omgi seg med de tradisjonsrike bryggene, naustene og sjøbodene som forteller så mange historier. Men de kommer også for å kjenne på den egne stemningen som bare Bjørnsund kan gi.

Det er virkelig som å være 40 år tilbake i tid. Et godt stykke fra moderne komfort og full wifi-dekning, og samtidig så fylt av opplevelsesmuligheter.

 

På sommeren er Bjørnsund et eldorado for båtfolk, og en idyllisk plass å bare nyte vakre blomster og vestlandsk historie. Ta med kamera og en piknikkurv. Dette stedet gir deg minner for livet.