Atlanterhavsveien

Den 8 kilometer lange bilveien som går mellom Averøy og Bud er virkelig turen verdig. Med havet så tett på at du kan smake det, beveger ruten seg over holmer og skjær i det som har blitt kåret til århundrets norske byggverk.

Ikke uten grunn blir Atlanterhavsveien valgt igjen og igjen når bilprodusentene trenger en storslagen location til sin neste reklamefilm. Med sine mange broer som slynger seg gjennom et blått landskap, og veier som ligger nesten helt nede i havoverflaten, er dette et sted med tonnevis av egenart.

Slik må det føles det å kjøre på vannet

Når havet er rolig og sola skinner fra blå himmel, er kjøreturen over Atlanterhavsveien en idyllisk opplevelse. Når det derimot stormer, skyller saltvannet inn på veien og det hersker en langt råere stemning. Uansett hvilken værtype du møter er du garantert å være tett på storhavet.

Du er i hvalens og ørnens rike. Det er nummeret før du kan hive fiskestanga ut av bilvinduet og få fisk direkte på kroken mens du navigerer mellom broene. Siden veien går både helt nede i vannkanten og høyt opp på de største broene, får du opplevelsen av å følge bølgenes bevegelser.

Århundrets norske byggverk

Atlanterhavsveien sto ferdig i 1989 etter en 5 års byggeperiode. Under byggingen måtte entreprenørene stå imot ikke mindre enn 12 orkaner. Det var ingen selvfølge at man skulle kunne temme dette ugjestmilde landskapet. Det at vi i dag kan ta oss over havet på denne måten, skyldes stor ingeniørkunst og en god dose pågangsmot.

I 2005 ble Atlanterhavsveien kåret til Århundrets norske byggverk. Dette skjedde gjennom en avstemning hvor hele det norske folk fikk mulighet til å si sin mening. Strekningen vant med hele 29 prosent av stemmene.

Til tross for de fantastiske bildene av store bølger som velter inn over bilveien, er alt konstruert for å være fremkommelig og trygt. I det daglige brukes tross alt Atlanterhavsveien som et bindeledd mellom skole, nærbutikk, jobb og hjem for lokalbefolkningen.

Internasjonal oppmerksomhet

Det er ikke bare nordmenn som har sett verdien av Atlanterhavsveien. Området har fått internasjonal oppmerksomhet flere ganger, og befestet seg som en av de mest interessante destinasjonene i landet i sin klasse.

Britiske The Guardian kåret Atlanterhavsveien til «Verdens vakreste bilreise» i 2007. Med dette måtte blant annet Himalaya se seg slått. Lonely Planet og deres lesere kåret veien til «The best summer drive in Europe» i 2016.

Den positive omtalen har gitt fart på turismen. Ikke bare blant bilister men også motorsyklister, syklister og turgåere.

Atlanterhavsveien til fots og på sykkel

Atlanterhavsveien er en del av «Nasjonal sykkelvei 1» som går langs hele norskekysten, fra Svinesund til Kirkenes. Her vil du finne godt tilrettelagte veier med en fantastisk utsikt. Uansett om du starter fra Bud eller Averøy kan du nyte omgivelsene fra sykkelsetet i valgfritt tempo.

Få også med deg Svevestien til fots. Denne tar deg gjennom en kortere del av Atlanterhavsveien, og er utformet for å gi deg en ordentlig luftig opplevelse og maksimal utsikt. Navnet sitt har stien fått fordi den er laget av rister og festet på påler et stykke over bakken. Stien beveger seg høyt og lavt i området rundt servicebygget på Eldhusøya. Kombiner gåturen med en pust i bakken og enkel servering.