Angvika handelssted

Angvik, eller Angvikja som man sier lokalt, er en liten bygd i Gjemnes på Nordmøre. Her skjuler det seg en perle som ennå er noenlunde godt bevart: Et handelssted fra 1500-tallet, og et tradisjonsrikt hotell hvor grunnleggernes etterkommere fremdeles er involvert.

I dag er stedet kjent som en deilig «get-away» i hjertet av Nordmøre. Hvis du er kjapp, rekker du å oppleve plassen før alle har vært her. Stadig flere får nemlig øynene opp for dette inspirerende stedet hvor man kobler mat, avslapning, kystlandskap og gründerhistorier på best mulige vis.

Handelsbygda Angvik

På 1500-tallet var Angvik og Gjemnes store på tømmer. Seilskuter kom hele veien fra Holland for å kjøpe, og det dannet seg et behov for å ta vare på de storhandlende og langveisfarende gjestene.

Lokalbefolkningen fikk dermed tidlig erfaring med å omgås kunder fra utlandet, og man bygget sakte opp en servicekultur i den lille bygda.

Ettersom tiden gikk utvidet virksomheten seg til å omfatte tønneproduksjon fra egen fabrikk, og på 1800-tallet fikk man bygget en dampskipskai. Dette satte for alvor fart på sakene, og den lille bygda nede ved fjorden ble et handelssted av rang.

Et aktivt handelssted

Angvika fikk status som samferdselsknutepunkt, og det lå godt til rette for å tilby ulike tjenester og drive industri.

Familien som orkestrerte det hele, var ekteparet John og Gurianna Angvik. De drev handelsstedet Angvik og fikk 14 barn sammen. Barna vokste tydeligvis opp i et hjem preget av tydelige verdier, smart forretningsvirksomhet og høyt aktivitetsnivå: 12 av dem ble gründere og startet spinoff-virksomheter i området.

Hotellet

Som en naturlig del av handelsstedet Angvik ligger i dag hotellet Angvik gamle handelssted. Det eies av investor Stig O. Jacobsen – selv en etterkommer av Angvik-familien.

Hotellet har en varm og innbydende, nesten hjemmekoselig, atmosfære. Her er det fyr på peisen og gjestfrie mennesker som møter deg.

Selve hotellbygningen er av nyere dato, men historien ligger likevel så tydelig i veggene at den ikke kan unngås. Hotellet er nemlig bygget på tomten til den gamle tønnefabrikken, og både tegninger og bygningsmateriale er delvis hentet direkte derfra. Til og med grua fra den gamle bøkkerstua er hentet frem og tatt vare på.

I dag har området svært mye å by på for den moderne reisende. Overnatting i komfortable hotellrom, eget kunstmuseum, industrimuseum og restaurant, samt et spa som ligger i et ombygget stabbur fra 1700-tallet.

Et sted som får deg til å roe ned

Hele Angvika bærer preg av å balansere luksus med tradisjon, sanselige nytelser med enkelhet, estetikk med håndverk.

Man kan komme hit for å få gode matopplevelser, lære en spennende historie om en helt uvanlig familiebedrift, delta på teambuilding eller gjeste et bryllup. Stedet betyr stadig mye for mange.

 

Angvika handelssted inspirerer til å ta en time out fra hverdagens mas og bare finne roen. Så kommer det kanskje nye forretningsideer ut av det også – i ekte angviksk ånd.